top of page
LIFESTYLE_Image_edited.jpg

Deff & slim

​Går det för långsamt?

Kan du inte sluta frossa?

Kompenserar du med svält?

Du kan du ha fastnat i några klassiska fällor!

Klassiskt misstag nummer:

1: Du har för bråttom

Det vanligaste felet av alla. Man har för höga förväntningar och väntar sig resultat på ett par dagar. Det är inte rimligt. Sund viktminskning tar tid. Det allra bästa är att tappa ett halvt till ett kilo i veckan. Studier visar att människor som går ner snabbare än så löper hög risk att gå upp allt igen. Det är bättre att skynda långsamt och sedan vara av med övervikten för gott, än att jojobanta hela livet. 

2. Du jämför dig med andra

Alla människor är olika. Alla har olika kroppar, utgångslägen och resurser. Det är poänglöst att jämföra sig med andra. Koncentrera dig på egen viktminskning. Äter du rätt och motionerar är det bara en tidsfrga innan vågen hänger med.

 

3. Du tappar motivationen vid platåer

Det är helt normalt att viktminskningstakten varierar. Vissa veckor tappar man mer än förväntat, andra perioder står vågen still, trots att man gör allting rätt. Kroppen är för komplicerad för att kunna mätas i in- och uttag av kalorier.

Men en sak är säker, äter du rätt och motionerar kommer resultaten med tiden.

4. Du väger dig för ofta

Börjar du ditt nya liv på måndagen kan du inte förvänta dig att det syns på vågen tre dagar senare. Det tar tid för kroppen att hänga med. Den släpper inte ifrån sig fettreserverna så enkelt. Dessutom varierar vikten från dag till dag. Något eller några kilo upp eller ner beroende på vad du äter, om du har tömt tarmen, hur mycket vätska du har fått i dig och om du har motionerat. En gång i veckan på vågen är fullt tillräckligt, och en gång i månaden för att säkert säga åt vilket håll det går. Väg dig gärna samma tid varje vecka, förslagsvis på morgonen.

5. Du ger upp vid motgångar Ingen är perfekt. Räkna med att trilla dit ibland. Men kom ihåg det är helt okej!

Den stora faran för din vikt är inte själva snedsteget och de extrakalorier som slinker ner. Om du genast fortsätter framåt är ingen större skada skedd. Om du däremot kastar in handduken så fort du avviker från din matplan kommer du aldrig att nå din målvikt. Extra vanskligt är det om du ser snedsteget som ett startskott för att frossa eftersom det ändå är kört. Tänk om! Låt inte ett misstag stjälpa dina goda insatser. Lär av det och fortsätt med dina nya vanor på en gång.

6. Du tror att du är duktig om du skär ner kalorierna till ett minimum

Mindre är bättre till en viss nivå. Men inte om du skär ner på kalorierna så att du ligger på svältgränsen. Då gör du dig själv en riktig björntjänst. Du mår uselt och dina ansträngningar kommer bara att resultera i att förbränningen hämmas och din viktnedgång kommer att sakta ner. Du kanske vill bli smal men kroppen är programmerad för att hålla energireserverna fyllda ifall det skulle dyka upp en ny istid. Vädrar kroppen svält, som vid ett energiunderskott, kommer den ihärdigt att hålla fast vid allt du har på kroppen utan att släppa ifrån sig minsta gram fett. Nyckeln till en bra förbränning är regelbundna nyttiga måltider kombinerat med motion.

bottom of page